Vandaag op stap? Onder de categorie uitgaan meer stap evenementen

Kermis

De kermis of foor is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van de plaats. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse.

Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in vele dorpen gaan beiden nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit.

Kermis wordt gedurende enige dagen gevierd en het heeft zich ontwikkeld tot een commercieel evenement. Vroeger was de kermis vaak een van de weinige uitgaansmogelijkheden.

Grote kermissen zijn de Brusselse foor, de Brugse Meifoor, de Antwerpse Sinksenfoor, de Tilburgse Kermis, de kermis in Weert, Venray, Nijmegen, Groningen, Oss, Geleen, Kermis Best, Averlo, Roeselare, Kortrijk, Gent, Heerenveen (Pinksterkermis) en Hoorn. De oudste kermis in Nederland is in Wijk bij Duurstede.

In plaatsen met een oude kermistraditie vinden er rond het kermisgebeuren andere evenementen plaats. Zo vindt in Huissen op de donderdag voorafgaand aan kermis het Vleiskeuren plaats. De lokale slagers geven dan gelegenheid tot het proeven van vlees. Van oorsprong was het vleiskeuren ook gericht op het ontmoeten van jongens en meisjes die dan vervolgens gezamenlijk kermis gaan vieren.

Kermis vormt amusement voor jonge mensen die een hoop plezier beleven in wilde attracties zoals spookhuizen, botsauto's enz. De kermis kan een plaats zijn om leeftijdsgenoten te ontmoeten.


Ruimtegebruik
In Nederland en Belgi is onbebouwde ruimte in binnensteden vaak schaars. Dat is n van de redenen waarom er in de Lage Landen veel compacte kermisattracties te vinden zijn. Deze zijn ook economisch tijdens opbouw en transport; hetgeen eveneens een aantrekkelijk punt is voor een kermisexploitant. Iemand die een gemiddelde Nederlandse stadskermis gewend is, zal dan ook zijn ogen uitkijken op grote kermissen van Oberhausen, Dsseldorf en het Oktoberfest in Mnchen. Duitsland heeft zeer grote kermissen met attracties van enorme afmetingen. Er reizen zelfs complete achtbanen, die de "Wilde Muis-achtbanen" in Nederland zeer zeker overtreffen. Het toppunt in dit verband is de "Olympia Looping"; een achtbaan met vijf loopings.